Opening Zonnepark Sas van Gent

Op woendag 9 maart vond de feestelijke opening plaats van Zonnepark Sas van Gent in Terneuzen, door President-Directeur Shell Nederland – Marjan van Loon en Frits Sissing met een speciale editie van “Tussen Kunst en Kilowatt”.

Ben van Assche, wethouder Klimaat en Duurzaamheid, en Marjan van Loon gingen in gesprek over de duurzame kansen en uitdagingen van de regio. Projectleiders van Shell, Lesther van Vliet en Jingyi Zhang presenteerden hoe hun bouwwerk van 55 duizend zonnepanelen is geconstrueerd.

Begin 2019 namen wij het initiatief voor het ontwikkelen van het zonnepark. In 2020 nam Shell het stokje van ons over en begon in maart 2021 met de bouw. Een jaar later staat op de vroegere vloeivelden van de suikerfabriek van CSM nu een zonnepark ter grootte van ruim 24 ha.

Marjan van Loon, sprak over de extra voordelen die het zonnepark op gaat leveren: “Het is geplaatst op bedrijfsgrond waar niets mee gedaan werd. Het is een prachtige plek om zonnepanelen neer te leggen. Tegelijkertijd besteden we ook aandacht aan de biodiversiteit, zodat we de grond verbeteren en de flora en fauna erop vooruitgaan.”

Het zonnepark heeft een oppervlakte van ruim 24 ha waarop maar liefst 55.000 zonnepanelen staan met een capaciteit van 30 MW. Dit is goed voor de energiebehoefte van circa 8.250 huishoudens en levert een besparing van 16,7k ton CO2 per jaar. Het zonnepark zorgt daarmee voor een flinke bijdrage aan de duurzaamheidsdoelen van gemeente Terneuzen.

Het gebied is vrijwel volledig van de omgeving afgeschermd door een dicht beplante grondwal. Het zonnepark heeft een groen karakter met onder meer bloemrijke akkerranden.

Project Zonnepark Sas van Gent
Gemeente Terneuzen
Oppervlakte Ca. 24,2 hectare
Capaciteit Ca. 29,8 MWp
Aantal huishoudens Ca. 8.250
CO2 reductie Ca. 16,7k ton
Ontwikkelaar SolarEnergyWorks B.V.

Teamwork makes the dream work!