Zonnepark ontwikkelen voor grondeigenaren

Een zonnepark ontwikkelen betekent een veel hogere grondopbrengst voor grondeigenaren. Een zonnepark levert namelijk een hogere pachtvergoeding of koopprijs op dan met landbouwactiviteiten betaalt kunnen worden. Voor veel grondeigenaren dus een gunstige ontwikkeling. Naast verpachten en verkoop van grond, behoort ook participatie tot de mogelijkheid. 

Zonnepark ontwikkelen op landbouwgrond

Zonneparken kunnen het beste gerealiseerd worden op locaties waar de verstoring van het landschap minimaal is. Locaties waar het zonnepark minder zichtbaar is of beter past in de omgeving, zoals aansluitend op industrie of infrastructuur en bij voorkeur dicht bij een aansluiting, zijn het meest geschikt.

Hoogproductieve landbouwgronden in een open omgeving ver weg bij stad en industrie ligt dan minder voor de hand. We zoeken eerst naar grond welke te schraal is om te boeren zoals zandgronden, of licht vervuild zoals vloeivelden, of grond omgeven door (toekomstige) infrastructuur, industrie of zelfs vervuilde grond. Zeker als grond niet geschikt is voor landbouwactiviteiten dan is een zonnepark een aantrekkelijk perspectief voor de grondeigenaar!

Soms is de inzet van landbouwgrond wel maatschappelijk gewenst en vinden gemeentes landbouwgrond in kansrijke gebieden wel geschikte locaties voor zonneparken. Het uiteindelijke beslag op landbouwgronden voor de energietransitie zal zeer beperkt zijn tot hooguit 1 procent van het volledige landbouwareaal en alleen in bijzondere gevallen.

Dankzij de inventiviteit van de Nederlandse landbouwers zal dit weinig effect hebben op de totale productiviteit en is een zonnepark alleen een extra verdienmodel naast meer traditionele landbouw.

Het persoonlijke verhaal van…

Piet en Marja van Rooijen uit Schalkwijk stoppen met hun melkveehouderij en ontwikkelen nu een zonnepark. Het platform voor agrariërs Nieuwe Oogst ging in gesprek met de grondeigenaren over waarom er gekozen wordt voor het oogsten van de zon. Enkele voorbeelden hiervan zijn; het ontbreken van opvolging, om minder goed renderende gronden beter te benutten en een zonnepark zorgt voor een stabiele inkomstenstroom.

Lees het hele artikel op de website van Nieuwe Oogst

Neem contact met ons op

Wilt u weten of het ook voor u lonend zou kunnen zijn, om ‘zon’ te verbouwen en te oogsten en heeft u minimaal 5 hectare ter beschikking voor ontwikkeling, dan nodigen wij u uit om dit via onderstaand contact formulier kenbaar te maken. Wij zullen na een quickscan contact met u opnemen om u tijdens een vrijblijvend gesprek te informeren hoe een zonnepark u langdurig een interessante en stabiele bron van inkomsten kan bieden. Voor de quickscan is het van belang dat u aangeeft om hoeveel hectare het gaat en wat de locatie is, bij voorkeur kadastergegevens.

U kunt ook direct contact opnemen met onze accountmanagers.

Enzo Overtoom
Accountmanager
enzo.overtoom@solar-ew.com

Rob van Velzen
Accountmanager
rob.van.velzen@solar-ew.com

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De informatie die u ons verstrekt, wordt door SolarEnergyWorks B.V. gebruikt om u een optimale service te bieden. Uw gegevens worden niet verkocht aan andere partijen. Wenst u hierover meer te lezen, bekijk dan het gedeelte over ons Privacybeleid.

Velden met een * zijn verplicht.

Als u vragen heeft of een afspraak met ons wilt maken kunt u contact opnemen via 085 130 1276. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren. Het SolarEnergyWorks team staat u graag te woord.

Bekijk onze contact-pagina.

SolarEnergyWorks is trotse kennispartner van Nieuwe Oogst

Nieuwe Oogst