Zonnepark ontwikkelen voor grondeigenaren
Een zonnepark ontwikkelen betekent een veel hogere grondopbrengst voor grondeigenaren. Een zonnepark levert namelijk een hogere pachtvergoeding of koopprijs op dan met landbouwactiviteiten betaalt kunnen worden. Voor veel grondeigenaren dus een gunstige ontwikkeling. Naast verpachten en verkoop van grond, behoort ook participatie tot de mogelijkheid.
De Nederlandse boer is enorm innovatief
Nederland is één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld en beschikbare grond is schaars, maar toch is Nederland wereldwijd de 2e grootste exporteur van landbouwproducten. De Nederlandse boer levert daarmee zelfs een grote bijdrage aan de energietransitie; nergens ter wereld wordt er met minder CO2-uitstoot, minder pesticides, mest en waterverbruik op een kleiner oppervlakte landbouw bedreven.
Wanneer een boer besluit om (een deel van zijn/haar) landbouwgrond in te zetten voor het realiseren van een zonnepark, draagt dit nog meer bij aan de energietransitie. Een zonnepark ontwikkelen kan zonder enig risico of investering. De agrarische bestemming blijft behouden, zodat aan het einde van de looptijd de grond weer voor landbouw gebruikt kan worden. In een artikel op Nieuwe Oogst worden drie opties besproken voor het ontwikkelen van een zonnepark. Naast verkoop en verhuur van grond, behoort ook participatie tot de mogelijkheid.
Drie mogelijkheden
In deze animatievideo komen 3 opties aan bod voor het ontwikkelen van een zonnepark op uw land:
- Verkoop van grond
- Verhuur van grond
- Combinatie met participatie
Zonnepark ontwikkelen op landbouwgrond
Zonneparken kunnen het beste gerealiseerd worden op locaties waar de verstoring van het landschap minimaal is. Locaties waar het zonnepark minder zichtbaar is of beter past in de omgeving, zoals aansluitend op industrie of infrastructuur en bij voorkeur dicht bij een aansluiting, zijn het meest geschikt.
Hoogproductieve landbouwgronden in een open omgeving ver weg bij stad en industrie ligt dan minder voor de hand. We zoeken eerst naar grond welke te schraal is om te boeren zoals zandgronden, of licht vervuild zoals vloeivelden, of grond omgeven door (toekomstige) infrastructuur, industrie of zelfs vervuilde grond. Zeker als grond niet geschikt is voor landbouwactiviteiten dan is een zonnepark een aantrekkelijk perspectief voor de grondeigenaar!
Soms is de inzet van landbouwgrond wel maatschappelijk gewenst en vinden gemeentes landbouwgrond in kansrijke gebieden wel geschikte locaties voor zonneparken. Het uiteindelijke beslag op landbouwgronden voor de energietransitie zal zeer beperkt zijn tot hooguit 1 procent van het volledige landbouwareaal en alleen in bijzondere gevallen.
Dankzij de inventiviteit van de Nederlandse landbouwers zal dit weinig effect hebben op de totale productiviteit en is een zonnepark alleen een extra verdienmodel naast meer traditionele landbouw.
Het persoonlijke verhaal van…
Piet en Marja van Rooijen uit Schalkwijk stoppen met hun melkveehouderij en ontwikkelen nu een zonnepark. Het platform voor agrariërs Nieuwe Oogst ging in gesprek met de grondeigenaren over waarom er gekozen wordt voor het oogsten van de zon. Enkele voorbeelden hiervan zijn; het ontbreken van opvolging, om minder goed renderende gronden beter te benutten en een zonnepark zorgt voor een stabiele inkomstenstroom.
Een zonnepark ontwikkelen, welke partij is betrouwbaar?
“Ga alleen met betrouwbare partijen in zee” Luidt het advies van Eric van der Gun van SolarEnergyWorks. Maar het is niet altijd makkelijk om te achterhalen welke partij betrouwbaar is.
Daarom laat Van der Gun een grafiek zien met cijfers van de rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In die grafiek is te zien hoeveel SDE+ is toegekend aan partijen en hoeveel daarvan is gerealiseerd. Bij SolarEnergyWorks is 100% toegekend en 100% gebouwd of in aanbouw. Gemiddeld ligt de realisatiegraad van vier van de vijf grootste ontwikkelaars van zonneparken, zonder SolarEnergyWorks, op slechts 15%.
“Meestal heeft een boer er dan voor getekend dat hij niet met een andere partij in zee kan gaan. Bovendien kan hij dan vijf jaar geen SDE+ aanvragen. Deze cijfers tonen dat wij projecten echt realiseren”, vertelt Van der Gun.