Grondeigenaren
Het belang van de zon voor de groei van gewassen is overduidelijk, maar de zon kan agrariërs tegenwoordig ook op een andere manier voorzien van inkomsten. Onderzoek en de praktijk tonen aan dat de opbrengst van zonnestroom hoger is dan zelfs de beter renderende gewassen zoals tarwe en aardappels.
Zonnepark op agrarische grond
Concentraties van windmolens zijn in bepaalde gebieden niet meer weg te denken. Dit terwijl de grootschalige zonneparken pas recent aan een snelle opmars bezig zijn. Deze manier van duurzame energieopwekking kan qua ruimtelijke inpassing een aantrekkelijk alternatief zijn ten opzichte van windmolens.
Er lijkt onduidelijkheid te bestaan binnen de agrarische sector over de verdiensten van zonne-energie. De beslissing om agrarische grond te verhuren of verkopen ten behoeve van een zonnepark, kan gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering. Bovendien worden vraagtekens gesteld bij de mate waarin het inzetten van landbouwgrond wel echt duurzaam is.
Bijdragen aan de energietransitie
Het rijksbeleid is echter gericht op het terugdringen van de CO2-uitstoot in 2050 naar het nulpunt als meetpunt van duurzaamheid. Hiervoor is het noodzakelijk dat alle, nu voorhanden zijnde duurzame technologieën, waaronder zonne-energie, op grote schaal worden ingezet.
Wanneer u besluit om uw landbouwgrond in te zetten voor het realiseren van een zonnepark, draagt dit bij aan de energietransitie. Ook op uw landbouwgrond kan een zonnepark gerealiseerd worden zonder dat u daar zelf enig risico voor loopt of voor hoeft te investeren. De agrarische bestemming blijft behouden, zodat aan het einde van de looptijd de grond weer voor landbouw gebruikt kan worden.