fbpx
De zon is, direct en indirect, de belangrijkste bron voor duurzame energie op aarde. De zon levert ons dagelijks meer dan vijftig keer zoveel energie dan wij in Nederland aan gas, elektriciteit en benzine verbruiken. Het belang van de zon voor de groei van gewassen is overduidelijk, maar de zon kan agrariërs tegenwoordig ook op een andere manier voorzien van inkomsten. De ontwikkeling van zowel hernieuwbare energie is in een stroomversnelling terecht gekomen, waardoor in Nederland en wereldwijd grote stappen worden gemaakt op weg naar rendabele en grootschalige duurzame elektriciteitsproductie en opslag. Waarbij concentraties van windmolens in bepaalde gebieden niet meer weg te denken zijn, zijn grootschalige zonneparken in het buitengebied pas recent aan een snelle opmars bezig. Deze manier van duurzame energieopwekking kan qua ruimtelijke inpassing een aantrekkelijk alternatief zijn ten opzichte van windmolens.

“SolarEnergyWorks ontwikkelt zonneparken door heel Nederland en heeft de afgelopen jaren verschillende grote en spraakmakende zonneparken opgeleverd”


Er lijkt onduidelijkheid te bestaan binnen de agrarische sector over de verdiensten van zonne-energie en daarmee de mate waarin het aantrekkelijk is om op minder productieve percelen zonne-energie te produceren. Het oogsten van ‘zon’ door middel van een zonnepark kan een hoger rendement opleveren in vergelijking met akkerbouwgewassen of grasland voor veeteelt. Onderzoek en de praktijk toont aan dat boeren daadwerkelijk meer kunnen verdienen aan zonnestroom dan van zelfs de beter renderende gewassen als tarwe en aardappels. Voor veel kleinere agrariërs wordt het steeds moeilijker om te concurreren met hun grootschalige branchegenoten. De keuze tussen continueren of stoppen is actueel, zeker wanneer opvolging een vraagstuk vormt.

Hoofddorp 30 april 2018, Agrarier Piet Koeckhoven, locatie Groene Hoek, nabij Schiphol. Foto : Bas Beentjes

Veel boeren zien risico’s in het plaatsen van zonneparken. De beslissing om agrarische grond te verhuren of verkopen ten behoeve van een zonnepark kan gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering. Daarnaast wordt vanuit de agrarische sector aangedrongen op het eerst benutten van daken en niet-agrarische gronden en worden vraagtekens gesteld bij de mate waarin het inzetten van landbouwgrond wel echt duurzaam is. Het rijksbeleid is echter gericht op de reductie van de CO2-uitstoot in 2050 naar het nulpunt als meetpunt van duurzaamheid. Dit vereist een sterke opschaling van de gelijktijdige inzet van de nu voorhanden zijnde duurzame technologieën, waaronder zonne-energie.

“De pachtprijs of de verkoopprijs van grond onder een zonnepark ligt in de regel hoger dan de agrarische opbrengst of verkoopwaarde van diezelfde grond, soms zelf een verdubbeling”


Wanneer u besluit om uw landbouwgrond daarvoor in te zetten, draagt dit bij aan de energietransitie. Ook op uw landbouwgrond kan een zonnepark gerealiseerd worden zonder dat u daar zelf enig risico voor loopt of voor hoeft te investeren. De agrarische bestemming blijft behouden zodat aan het einde van de looptijd de grond weer agrarisch gebruikt kan worden.Als u wilt weten hoe interessant het voor u kan zijn om ‘zon’ te verbouwen en oogsten en heeft u tenminste 8 hectare ter beschikking voor ontwikkeling, dan nodigen wij u uit om uw interesse via onderstaand contact formulier aan te geven. Wij zullen dan contact met u opnemen om tijdens een vrijblijvend gesprek met u te bespreken hoe een zonnepark u langdurig een interessante en stabiele bron van inkomsten kan bieden.

Wij zien met interesse uw aanvraag tegemoet!

  • SolarEnergyWorks gebruikt de verzamelde informatie om u te informeren over producten en diensten, en om onze service aan u te verbeteren. Wenst u hierover meer te lezen, bekijk dan het gedeelte over de Privacy Wetgeving

De informatie die u ons verstrekt, wordt door SolarEnergyWorks B.V. gebruikt om u een optimale service te bieden. Uw gegevens worden niet verkocht aan andere partijen. Wenst u hierover meer te lezen, bekijk dan het gedeelte over de Privacy Wetgeving.

Velden met een * zijn verplicht.

Het SolarEnergyWorks team staat u graag telefonisch te woord, Indien u vragen heeft of als u een afspraak met ons wilt maken kunt u contact opnemen via 085 130 1276 (Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 08h30 tot 17h30 uur)

 

Relevante media

 

NieuweOogst Algemeen


NieuweOogst Financieel

LTO Handreiking

Artikel Reformatorisch Dagblad