fbpx

Schiphol

Op 6 maart is het SADC Solarpark Groene Hoek in Hoofddorp geopend en officieel in gebruik genomen. Het park is een ontwikkeling van SolarEnergyWorks en wordt geëxploiteerd op 25 hectare grond dat in eigendom is van SADC. De grote zonneweide telt ruim 125.000 panelen en wekt energie op voor ruim 4.500 huishoudens. De energie wordt geleverd aan Eneco.

Weggebruikers van de N201 en NS-reizigers op het traject Schiphol – Hoofddorp hebben de duizenden zonnepanelen reeds zien liggen. Het valt niet te missen: het eerste deel van zonnepark SADC Solarpark Groene Hoek op bedrijventerrein De Hoek in Hoofddorp is gereed.

De Nederlandse ontwikkelaar SolarEnergyWorks realiseert reeds een aantal jaren grootschalige zonneparken door heel Nederland. Andere stakeholders in het project zijn: SADC (eigenaar van de grond), F&S Solar (bouwer/installateur) en Blue Elephant Energy AG (investeerder/eigenaar van het zonnepark). Ter gelegenheid van de officiële opening zond BNR Nieuwsradio live vanaf de locatie het programma ‘BNR Zakendoen‘ uit. John Nederstigt, wethouder Duurzame Economische Ontwikkeling van de gemeente Haarlemmermeer, verrichtte samen met de stakeholders de officiële openingshandeling van het zonnepark.

Paradepaardje

Marc van Velzen, CEO SolarEnergyWorks: “Het project SADC Solarpark Groene Hoek is voor ons een paradepaardje in Nederland waar wij samen met de gemeente een redelijk lange weg zijn ingegaan. Uiteindelijk hebben wij samen met de Provincie Noord-Holland en SADC dit zonnepark kunnen realiseren wat meteen ook als voorbeeld dient voor volgende zonneparken in de regio. Een resultaat om trots op te zijn.”

9.000 huishoudens

Dit eerste deel (15 megawatt) van het zonnepark gaat in maart in productie. De verwachting is dat vanaf oktober 2018 het tweede deel wordt gebouwd. Op een gebied ter grootte van ca. 100 voetbalvelden liggen straks ca. 275.000 zonnepanelen. Die zijn samen goed voor ruim 33 megawatt aan capaciteit, stroom voor maar liefst 8.500 tot 9.000 huishoudens. Daarmee is het straks een van de grotere zonneparken in Nederland.

SolarEnergyWorks werkt aan rendabele projecten die leiden tot uitstekende resultaten in termen van duurzaamheid en financieel rendement. In Nederland ziet SolarEnergyWorks ruime mogelijkheden voor grondgebonden zonneparken vanaf 10 hectare tot wel, op specifieke locaties, 300 hectare. Zowel voor gemeentes, agrariërs als investeerders een schaal die aanspreekt.

Naam parkGroene hoek fase 1LocatieHoofddorp, Schiphol
Oppervlakte in hectare25,1Verwachte productie in kWh/jaar14.330.000
Capaciteit in MWp15,36Reductie co2 emissies in Mt5.580
Start bouw01-09-17Oplevering01-12-17
Zonnepanelen (merk/soort)CdTe (First Solar)Aantal zonne panelen127.456
InitiatiefnemerSolarEnergyWorksProject ontwikkelaarSolarEnergyWorks
InvesteerderF&S SolarGrondeigenaarSADC
Capaciteit huishoudens4592,64PV technologieThin Film
NetwerkbedrijfLianderEPC contractorF&S Solar
Landschaps architectVeenenbos en BoschSDE+ verleend (ja/nee)Ja
Gedeputeerde Ruimtelijk OrdeningJoke Geldhof  

Statenlid Amélie Strens over zonnepark de Groene Hoek

Marc van Velzen & Ingrid Hazeleger vertellen over een waardevolle samenwerking

SADC over Solar park Groene Hoek

Eerste van 125.520 zonnepanelen SADC Solar Park | Groene Hoek geplaatst

Persbericht Ingebruikname Groene Hoek 6 Maart

BNR Zakendoen op locatie 6 maart


Groen licht voor fase 2, subsidie voor uitbreiding 18MWp door RVO toegekend. 

In totaal liggen er straks 250.000 tot 260.000 zonnepanelen, samen goed voor de genoemde ruim 30 megawattpiek aan capaciteit. De eerste fase van het zonnepark is een gebied van 27 hectare. Op dit moment kabels worden gelegd en de stellages opgebouwd waarin, vanaf volgende maand 127.456 zonnepanelen worden ‘geklikt’. De stroom wordt vanaf januari geleverd aan energiebedrijf Eneco. Naar verwachting start de bouw van de tweede fase in het voorjaar van 2018. Enkele maanden later is dan het hele zonnepark klaar. Zonnepark de Groene Hoek is een samenwerking van grondeigenaar SADC (red. Schiphol Area Development Company), SolarEnergyWorks en zonneparkbouwer F&S Solar. Zij hebben eerder dit jaar een contract gesloten voor 25 jaar. F&S Solar is verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van het zonnepark.

Naam parkGroene hoek fase 2LocatieHoofddorp, Schiphol
Oppervlakte in hectare24,1Verwachte productie in kWh/jaar16.792.969
Capaciteit in MWp18Reductie co2 emissies in Mt6.539
Start bouw01-09-18Oplevering01-12-18
Zonnepanelen (merk/soort)Nog onbekendProject ontwikkelaarSolarEnergyWorks
InitiatiefnemerSolarEnergyWorksGrondeigenaarGebr. Koeckhoven en Mw van Dijk
InvesteerderF&S SolarEPC contractorF&S Solar
Capaciteit huishoudens5.382SDE+ verleend (ja/nee)Nee
NetwerkbedrijfLiander  
Landschaps architectVeenenbos en Bosch  
Gedeputeerde Ruimtelijk OrdeningJoke Geldhof  

Volg ons op:

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *